top of page
astonvantage.jpg

ASTON MARTIN 

VANTAGE

Vildare än någonsin både design- & körmässigt. Men vad gömmer sig egentligen under huven? 

Nya Vantagen är här och den kommer med storm. Första gången jag såg den var på Sunset Blvd i Los Angeles där den stod parkerad på ett event. Bilfotografer omringade bilen i ett antal timmar, så tyvärr fick jag aldrig chansen att känna och klämma på just den.

 

Men kan en instegsmodell från ett bilmärke som Aston Martin, med sin otroligt historia vara lika kul bakom ratten som den ser trevlig ut att titta på?

Äntligen har jag fått chansen att ta reda på just detta. I åratal har vi väntat på en uppdatering på Vantage, och förväntningarna har varit höga både från journalister och bilälskare. Den är här och ja, exteriört går den inte att jämföra mot den tidigare generationen. Dem ser ut som två helt olika bilar!

 

Till mångas förvåning har vi nu också en Mercedes AMG V8 under huven. Just här tappar många hoppet, en tysk V8 i det mest engelska någonsin? Men man ska vara försiktig med förhastade slutsatser. Känslan i motorn är fantastisk! Jag ska förklara. 

Vantage1.jpg

Det tar inte många kilometer att känna hur den futuristiska designen på bilen också speglas bakom ratten. Aluminiumkonstruktionen som är 30% styvare än föregångaren är ett stort lyft och med hjälp av den nya motorn har man haft möjlighet att lägga mer tid och utveckling på att maximera bilens viktfördelning.

 

Med hjälp av bilens olika körlägen så har du en väghållning i högre hastigheter du fullt ut kan lita på, men inte minst- en bakdel i sport/trackläget som inte skäms för att hålla dig på spänn. Bilen är en glädje att ratta runt kurvor och den gör sig utan tvekan bäst på småvägar ute på landsbygden. 

Exteriört är nya Vantage en elegant men modern pjäs. Karossens linjer övergår från en aggressiv front med kanske en av marknaden största grillar för en sportbil, till bakdelen där lamporna sträcker sig över hela baken och är formade efter den inbyggda spoilern. 

Ljudet saknas en gnutta, men den åtta-växlade fyra liters dubbelturbo V8:an låter inte som den typiska AMG-motorn. Aston Martin har nämligen modifierat intaget och avgassystemet för att klämma ut ”det där lilla extra”, bland annat i form av avgassmällar och ett motorljud som skiljer den från Mercorna. 

Vantage7.jpg

Aston Martin har alltid varit kända för sina interiörer och i nya Vantagen har man inte sparat på krutet. 

Vantage3.jpg

Interiören på bilen är väldesignad och ratten som du aldrig kommer släppa taget om är i perfekt storlek i samspel med de stora paddlarna som är placerade så att lika enkelt kan växla med lillfingret som med pekfingret. 

Vantage2.jpg

Även om den inte känns lika vuxen och stilig som storebrorsan DB11 så är det ingen tvekan om att Vantage har fått den sportiga känslan både interiört och exteriört som föregående generationen kanske saknade.

bottom of page