top of page
svj2.jpg

LAMBORGHINI

AVENTADOR SVJ

"En nylanserad Lamborghini med sugmotor och tolv cylindrar i V-formation. Sant'Agata Bolognese. En puls på 160. Och en italiensk testchaufför i en ledarbil som påstår att polisen är hans vänner."

Det är vår och jag är i Italien där provkörning av Aventador SVJ står på schemat. Har du någonsin landat på Bolognas flygplats vet du att Lamborghini strategiskt har placerat en monter med oftast två bilar vid utgångarna. Och inte helt oväntat står där en SVJ Coupe och en Urus. Har du tur har du även fått syn på en “Follow me” Lamborghini som leder ditt plan till gaten.

 

Allt detta leder upp till att du närmar dig fabriken där italienska flaggorna fladdrar högt och Lamborghinis kända logotyp frontas på den stora moderna framsidan av fabriken samtidigt som fåglarna kvittrar i vårsolen. 

Lamborghini älskar att mjölka. Och kunderna älskar att köpa. Aventador tilltalar inte alla potentiella köpare, dem har alltid varit klumpiga och omständig att köra och manövrera. Men fyllda med en viss charm endast ett märke som Lamborghini med dess historia kan uppnå.

 

Senaste versionen då? Har SVJ tillfört något som är värt att minnas jämfört med tidigare versioner av Aventador? Lamborghini introducerade bilen tillsammans med ett varvrekord på ökända Nürburgring Nordschleife. Ren fakta och en klockren sälj-usp, dem vet hur man gör för att sälja sitt senaste flaggskepp och har tidigare gjort samma sak med Huracán Performante och andra modeller.  

svj6.jpg
svj8wing.jpg

SVJ har mer kraft och lättare kaross än tidigare versioner men inte minst: ALA 2.0 (Lamborghinis aktiva aerodynamik) samt fyrhjulsstyrningen som är ett otroligt lyft för en såpass tung och stor bil. Hur är den då att köra? 

Att skriva om en provkörning av Aventador SVJ på Valentino Balbonis kända bakgator bakom fabriken går inte att göra utan att bli svettig om händerna. Atmosfären som den skrikande 6.5 liters V12:an skapar i cockpit är något från en annan värld, mullret och alla smällar från avgassystemet tillsammans med det stenhårda chassit gör att allt både känns och hörs.

 

Ibland känns det som att motorn ska hoppa ur tillsammans med singelkopplingslådan som säkert lämnat märken av din ryggrad i stolen vid uppväxlingar redan. 

Provkörningen skedde denna gången på tajta Italienska småvägar ledd av en testchaufför från Lamborghini i en Performante Spyder som kunde vartenda litet hål eller skavanker på vägarna - så tyvärr är det svårt att uttala sig om köregenskaper i slingrande bergspass eller bana. 

Bilen känns trots allt skakande och mullrande väldigt stabil vid full gas. De 770 hästkrafterna ser till att alla 1525kg rör på sig i rask takt. SV står för “super snabb” och J:et (Jota) står kortfattat för prestanda och banförmåga.

 

Fyrhjulsdriften underlättar såklart och gör det till en enklare bil att köra även för den som inte har mycket erfarenhet. Att passera andra bilar på tajta vägar är inga problem även om bilen är 2,08 meter bred. Bromsarna är enorma och känsliga såsom styrningen och gasresponsen vilket får SVJ att kännas som ett färdigt paket för racing. 

svj3.jpg

Interiören

IMG_4471.jpg

Interiörmässigt är det är inte mycket som är nytt. Handskfacket har man slopat helt och hållet och infotainment systemet är fortfarande ingen höjdare tyvärr.

aventadorinterior.jpg

Men som i alla tidigare modeller av Aventador så är interiören väldigt fokuserad runt föraren, du behöver aldrig sträcka ut armen eller böja dig framåt för att nå någonting. 

SVJ är inte en bil för den som inte gillar att synas eller höras. Få bilar har så vassa linjer och drag som liknar en jetfighter utifrån och invändigt, och ska du köra denna bilen gäller det att du kör för alla andra runt om dig också.

 

Hint: många medtrafikanter glömmer bort själva att de kör bil när deras blick fastnar på SVJ:n. 

svj5.jpg
svj8.jpg

En otrolig upplevelse som jag inte kommer glömma i första taget. SVJ är kanske svår att förstås sig på eftersom den fortfarande har den som många kallar urgamla växellådan. Men Lamborghini lyckas ändå göra den snabbast runt en av världens mest prestigefulla banor.

 

Vad kommer härnäst är den stora frågan eftersom SVJ ska vara den sista V12:an utan överladdning eller elektrisk hjälp från Lamborghini?

bottom of page