top of page
Perf1.jpg

LAMBORGHINI HURACÁN 

PERFORMANTE

"Oförlåtliga avåkningszoner och tajta kurvor. Men jag satt i en Lamborghini i slingriga bergsvägar ovanför Los Angeles, så att fega fanns inte på kartan.."

Under mina år i bilbranschen har jag haft möjligheten att köra varenda variation av Huracán förutom LP580-2 Spyder som lanserades innan Performante. En nära vän till mig och jag hade möjligheten att gå på en exklusiv första visning av Performante i Dubai i början av Februari 2017- en månad innan bilen visades för första gången för världen i Geneve-salongen den 7:e mars.

 

Givetvis så täcktes våra mobilers kameror med tjocka lager av klisterlappar. Aldrig har det kliat så mycket i fingrarna att ta en smygbild. Både jag och min vän stod länge kvar efter de andra inbjudna gästerna hade lämnat och beundrade detta monster. 

Huracán Performante är överlägset en av de råaste V10:orna man kan uppleva. Bilen har 30 fler hästkrafter än den vanliga versionen och bara att starta den är en procedur i sig (nästan). Som i sann jet-fighter anda lyfter du på det röda “locket” och trycker på startknappen. V10:an vrålar till och skrämmer i de flesta fallen allt runt omkring dig som inte redan lagt märke till bilen. Tricket är att starta tändningen och redan innan ställa in bilen i körläget Corsa eller Sport istället för mesiga Strada för att krydda lite extra. 

Perf1.png
perf3.jpg

Ett mästerverk av Lamborghini som snabbt satte varvrekord på anrika Nordschleife och krossade bl.a Porsche 918 och som bevisade att den var den nya “King of the Ring”. Detta monster var alltså nu i mina händer för en sommar och snabbt skulle det gå. Riktigt snabbt! 

Lamborghini har för första gången introducerat “ALA” i en bil, ALA står för “Aerodinamica Lamborghini Attiva” vilket kortfattat innebär att bilen öppnar och stänger små luckor i högre farter både rakt fram och i kurvor för att ge dig en otroligt stabilitet och säkerhet. Dessa små luckor och hål sitter i inbakade i främre kofångaren och bak på motorhuven sitter ett intag som leder upp till hålen som sträcker sig utöver hela undersidan av den ihåliga vingen.

 

Instegsmodellen Huracán LP610-4 och speciellt LP610-4 Spyder är osäkra och nästan klumpiga i kurvor i högre hastigheter. Men Performante greppar tag om asfalten som en tåg på räls, eller som bilarna på min elektriska bilbana jag hade när jag var liten. 

5.2 liters V10:an vrålar nästan dubbelt så högt som vanliga Huracán och ljudet ekar långt bak i bergen som jag passerar. Både gasresponsen och styrningen är sylvassa och kräver en viss teknik för att inte upplevas ryckig i så tajta kurvor med oförlåtliga avåkningszoner.

 

Men Performante är så stabil att även om du kör på din gräns så är det ingen tvekan att bilen har mer att ge och det känns verkligen. 

Interiören

perf4.jpg

Interiören är tillskillnad mot LP610 fullsmockad med alcantara och forged carbon. Annars är den väldigt lik. Sätena är broderade med Performante och mönstret på de stenhårda sportsätena är “laser etched” och går även ut på insidan av dörren och på plattorna på golvet. Sportstolarna kramar om dig ordentligt och varför man skulle vilja ha komfortsäten i Performante för mig är ett mysterium.

3.jpg

Ratten har inga onödiga knappar för styra t.ex musik - det gör du med högerfoten. Med tummarna kan du blinka och sköta vindrutetorkarna och de stora paddlarna sitter i perfekt avstånd för dig att kunna växla vart du än håller handen på ratten. 

Däremot så är sikten ur bilen otroligt dålig, jag som är rätt lång måste ofta böja mig ned för att se vägen där kurvan lutar snett uppåt. För att inte nämna rödljus …

 

Döda vinkeln är livsfarlig men på något sätt bidrar allt detta till charmen som Performante utstrålar exteriört.

2.jpg
perf5.jpg

Huracán Performante måste upplevas, och detta på en bana eller slingriga vägar. Även om den är enkel att manövrera i stadsmiljöer eller på motorväg så är det inte där den hör hemma. Tramsiga komfortsäten och det uppgraderade högtalarsystemet Sensonum är pengar i sjön.

bottom of page