top of page

PORSCHE 911 GT3 RS

9000 varv per minut och en skrikande 4 liters sugmotor en armlängd bakom dig.

Porsches GT3 utbud är några av världens mest uppskattade modeller och 991.2 GT3 RS är en perfekt match för den som gillar en sportbil som andas racing. På pappret till skillnad från vanliga 991.2 GT3 så har du 20 mer hästkrafter att utnyttja och 0-100 km/h är endast en tiondel snabbare än förut. Men den absolut största skillnaden ser du utifrån. Den enorma bakvingen fångar först din blick och vid närmare inspektion så kan man snabbt tyda att båda fronten och baken fått sig en facelift tillsammans med baklamporna, om man har koll på sina Porschar alltså.

Det rätta sättet att köra bilen är att ställa in växellådan på PDK sport, trycka på knappen med avgasrören för att aktivera sport avgassystemet, och sist men inte minst- ställa in manuell växling med paddlarna så att du själv kan styra musiken från 4 liters sugmotorn. Redan vid uppstart så vrålar motorn till, inte för mycket och inte för lite heller.

 

Som alla andra Porschar så stoppar du in nyckeln på vänstra sidan av ratten. Varför? Jo för att du så snabbt och smidigt som möjligt ska kunna komma iväg. Nu kanske man aldrig har så bråttom in i sin bil- men skulle nån få för sig att göra ett LeMans race med dina polare där man startar från andra sidan pitlane i en springande start så kommer du ha en fördel.

IMG_1229.JPG
IMG_1233_edited.jpg

Att sitta bakom ratten i nya RS:en är en upplevelse. Har du inte känt dig som en racerförare innan så är det löst med den här bilen.

Bilen är otroligt lätt att hantera i kurvor, den aningen styvare fjädringen gör att framvagnen är stensäker på att följa dina rörelser bakom ratten och därmed har du en bil som också känns säker även när du får baken att släppa taget om asfalten.

 

Ljudet som är väldigt likt Porsches cup-bilar är tillsammans med det hårda chassit och skalstolarna en ganska dålig kombo för att köra bilen i stadsmiljöer. Men i alla landskap med vägar som slingrar sig mer än E4an så har du en maskin som bara vill gå snabbare och snabbare. Att nå 9000rpm är nästan en utmaning, jag vet inte hur många gånger jag ville växla innan varvstoppet. Bilen är som ett recept för ett indraget körkort.

IMG_1238.JPG

Även om bilen tack och lov saknar turbon som bidrar till “herregud” ögonblicken i många andra Porschar så är bilen extremt snabb med sina 520 hästkrafter. Gasresponsen är sylvass och samma ögonblick du väljer att sätta plattan i mattan så är egentligen bilen redan ett steg framför dig känns det som. Tyvärr har din passagerare endast ett handtag att hålla i sig i, men har du valt till clubsport-paketet finns ett sexpunktsbälte dem kan spänna fast sig i.

IMG_1234.JPG

Interiören är som många andra Porschar, väldigt sofistikerad men denna interiör skiljer sig mycket från konkurrenterna. Som 190cm lång har jag gott om plats ovanför huvudet och avståndet mellan benen/ratten är inga problem.

IMG_1237.JPG

Skalstolarna kramar om dig ordentligt och största delen av interiören består av alcantara och läder. Paddlarna är väldigt små men sitter bakom ratten, dessa önskar jag vore aningen större.

IMG_1232.JPG

Interiören

991.2 GT3 RS är ett monster som alltid är redo för att köras på banor. Porsche har lyckats skapa ännu en bil som är beroende framkallande.

bottom of page