top of page

TOYOTA GR 
YARIS

En magisk bil som jag tar på ett uppdrag att upplevas på den vackra och snöiga, högst belägna vägen i Sverige; en kombination av scenografi och japanskt hantverk som jag sent kommer att glömma.

Baserat på den populära instegsmodellen Yaris, har Toyota beslutat att bygga en rallybil för allmänna vägar för att kunna homologera sin rallybil. Tidigare i historien har detta visat sig vara en framgångsrik metod för bilar att klassificeras som ikoniska inom bilindustrin då de byggs med rally och racing i åtanke.

För en vanlig svensson som tittar på en Yaris GR, speciellt när den är svartlackerad, ser den ut som en vanlig Yaris; jag fick höra att den ser ut som en ”ful box ”av två helt olika personer (förvisso helt ointresserade av bilar). Vi bilentusiaster har så klart en annan uppfattning. Vi ser bortom färgen och den aggressiva främre stötfångaren för att förstå vad som döljer sig under skalet och vilket monster till bil som Toyota tillverkar vid Gazoo Racings anläggning i Motomachi, Japan.

DSC_6169.jpg

GR Yaris är byggd med en liten men effektiv 1,6 liters trecylindrig turboladdad motor, som producerar i runda slängar 260hk. Toyotas grundläggande krav på motorn var att den skulle ge förarna kontinuerlig kraft och en spännande känsla av acceleration.

 

En tid på 5,5 sekunder för att nå 100 km/h från stillastående och en topphastighet på 230 km/h är inte de viktigaste försäljningsargumenten för den här bilen, men de spelar alla en roll för att uppnå en av de bästa upplevelserna bakom en ratt som man kan få i denna prisklass av ”hot hatches”.

För första gången på 20 år har Toyota utvecklat sitt alldeles egna sportiga system med fyrhjulsdrift, vid namnet ”GR FOUR”. I mittkonsolen bakom växelspaken kan du enkelt styra inställningarna för systemet, vilket ger dig möjlighet att fördela kraften mellan fram- och bakhjulen med tre olika inställningar.

 

Standardkraftfördelningen i normalläget skickar 40% av kraften till bakhjulen. Väljer du Sport-läget tilldelas bakhjulen 70%, och i Track så tilldelas fram- och bakhjulen en jämn 50/50-kraftfördelning. Trots GR FOUR väger bilen bara knappt strax under 1300kg!

DSC_6152.jpg
DSC_6418.jpg

Tillsammans med min entusiastiska passagerare och renar som åskådare tog jag GR:en på ett uppdrag.

Kan en liten högpresterande bil med odubbade vinterdäck klara Idres snöklädda landskap och nå den högst belägna vägen i Sverige en tidig vinter som denna?

Det är ingen överraskning att det är en fantastisk upplevelse att köra Yaris GR. Den sexväxlade manuella lådan gör allt precis som den ska, och att Toyota lägger ner mycket tid på att bygga varje exemplar råder det ingen tvivel om. Bilen har fått beröm från världen runt, och orsakat avundsjuka på marknader där den inte finns tillgänglig (som i Nordamerika). På torrt underlag har bilen en fantastisk väghållning i kurvor där grepp är avgörande. I snöiga klimat kan man ställa sig frågan: är detta en dröm? Ja, men en sann sådan.

DSC_6370.jpg

Som jag nämnde tidigare får du i Sport-läget en kraftfördelning på 70% till bakhjulen, och genom att hålla in knappen för traction control i några sekunder kan du kringgå det vanliga traction off-läget, som kallas Expert, och gå ett steg längre i antisladdsystemets avstängning.

Denna inställning av systemen på GR:en var det absolut bästa sättet att uppleva vad bilen handlar om: att köra en rallybil på allmänna vägar.

GR Yaris är inte bara till för att köras i snöiga landskap eller grusvägar på landsbygden. Många ägare av dessa bilar bor i eller nära en stad där pendeltrafik är en del av vardagen. Bilen är en liten och smidig bil som passar perfekt in urbana miljöer och den som kan köra en manuell bil har inga problem att vänja sig vid den och kopplingens bitpunkt.

 

Bilen har också sitt eget iMT-system (intelligent Manual Transmission) som anpassar varvtalet till dina nedväxlingar likt en kniv i smör. iMT-systemet aktiveras med ett knapptryck och fungerar utmärkt för dem som inte har kunskapen eller intresset att häl-och-tå växla.

DSC_6404.jpg
DSC_6297.jpg

Bilen går som ett tåg på räls över det nya snölagret som täcker den redan frusna asfalten. Det kanske är en konstig liknelse att först förstå, men försök inbilla dig att det helt enkelt känns så stabilt och säkert. När du stämplar plattan i mattan och svänger går baken i sidled utan större dramatik och det är tydligt att konkurrerande bilar till Yaris GR får det tufft i jämförelser.

Mitt uppdrag var att ta den till Nipfjället i Idre där man hittar Sveriges högst belägna väg, 1003 meter över havet. Detta var inget större problem tack och lov, som framgår av bilden ovanför, som är tagen på slutdestinationen. En specifik del av denna väg ger också en magisk illusion, skapad av det omgivande landskapet och bergen som omsluter dig på alla sidor av vägen. Skylten som är placerat i diket berättar att du ska stanna mitt på vägen, frikoppla utan broms och handbroms applicerad och sedan skåda när bilen till synes sakta rullar upp för backen.

DSC_6195.jpg
DSC_6286.jpg
DSC_6201.jpg
DSC_6241.jpg

Detta fenomen kallas en "gravity hill" på engelska och finns bara på några få platser runt om i världen, ett fenomen som måste upplevas i verkligheten. Därför behåller jag de videoklipp jag spelade in för mig själv, och jag råder dig att inte söka efter videos på YouTube för att förstöra överraskningen. Planera istället ett stopp på en ”gravity hill” under din nästa resa. Vägen i Nipfjället heter Trollvägen och är oftast endast möjlig att nå under sommartid.

The Interior

DSC_6244.jpg

Interiören liknar naturligtvis den vanliga Yarisen, men den här är bombarderad med Gazoo Racing-märken. Coolt? Absolut. Nödvändigt? Inte riktigt. Jag började räkna hur många det var, men kom fram till att jag hellre ville köra i stället.

Vissa material har bytts ut och instrumentbrädan är analog men stilren, vilket är bra och ger en del av den klassiska rallybilskänslan man är ute efter.

DSC_6441.jpg

Jag tror inte att det saknas några assist- eller säkerhetssystem i den här bilen; det är dock lite av en procedur att inaktivera alla dessa (lane assist, start/stopp, etc...). Men lyckas du stänga av alla dessa så kommer det att tändas en bländande julgran på instrumentbrädan, och dessa varningslampor är distraherande när du kör i mörker, på grund av deras färg och ljusstyrka.

DSC_6362.jpg

Sittpositionen för en 190 cm lång man som jag är tyvärr inte idealisk. Sätet sitter alldeles för högt från golvet vilket leder till en obekväm sittposition, nästan så att jag var tvungen att hitta ett sätt att placera en liten kudde för ländryggen. Körglädjen kommer säkert att få dem flesta att glömma detta, men det skulle definitivt vara något som skulle irritera mig i det långa loppet.

 

Baksätena fungerar bra för barn och tonåringar, men eftersom taklinjen är lägre än i den vanliga Yaris finns det inte mycket huvudutrymme för vuxna som sitter i baksätet.

Om jag skulle äga en GR Yaris skulle jag behöva ta bort backspegeln eftersom den blockerar alldeles för mycket sikt framåt. Bakrutan är liten, så det finns faktiskt inte mycket att förlora egentligen. Av någon anledning är just backspegeln placerad mycket nära mitten av vindrutan och lämnar inte mycket utrymme att se mellan den centrala displayen och själva spegeln.

 

Vid många tillfällen kunde jag inte se fotgängare nära övergångsställen och bilar i korsningar från höger, och så vidare. En snabb lösning är att vända spegeln helt bort från dig så att du bara ser sidan av spegeln.

 

Kan du se människan på trottoaren? Kolla noga.

IMG_5296.png

GR Yaris lever upp till sin prislapp på hela 33 200 euro och lever utan tvekan upp till vad en ”homologation special” ska vara.

Uppdraget: Avklarat!

bottom of page